50 anunturi postate - 10 eur / luna www.YOURSTOCK.ro - solutii in constructii Anunturi, Cereri de oferta, Consultanta

creaton

Statistici Yourstock

General
Nr. anunturi active:
0
Nr. anunturi rulate:
14986
Furnizori inregistrati:
207
Vizitatori inregistrati:
552
Top Yourstock
Stoc produse:
0 RON
Stoc imobiliar:
0 RON
Tranzactia zilei:
-
Tranzactia saptamanii:
-
Cel mai activ vanzator:
-
Cel mai activ cumparator:
-
cri 1
equitone
arcon
ys
Holver Button
de arh star
e-izolatii.ro
creaton

Acasa I Infrastructura ar putea salva piata cofrajelor, dar nu o face I Infrastructura ar putea salva ...

Infrastructura ar putea salva ...

Infrastructura ar putea salva piata cofrajelor, dar nu o face

sectiune sustinuta de revista CONSTRUCTIV -   www.constructiv.ro

Recesiunea, dar si saturatia de pe piata au dus la o scadere de peste 50% pe piata cofrajelor

maricicapandele
maricica.pandele@mmg.ro

Piata de cofraje va scadea la mai putin de jumatate in 2009, anticipeaza principalii jucatori. “Piata a inregistrat o scadere de 55% in 2009 fata de 2008, asa cum anticipam de acum 3 ani, in cea mai mare masura din cauza saturatiei de pe piata (65%) si a crizei din domeniul constructiilor (35%)”, spune Iustin Capatina, director tehnic la Peri Romania. Potrivit reprezentantului Peri, in 2008 piata cofrajelor a atins o valoare de 168,8 milioane de lei. Ceea ce inseamna ca pentru 2009 esti­marile ajung la cifra de aproximativ 76 de milioane de lei.

Firmele straine mici afectate de criza au cautat solutii si in Romania

Una dintre principalele cauze ale scaderii pietei sunt firmele concurente din Europa care si-au facut aparitia si pe piata din Romania. “Au aparut si multe firme concurente mai mici din tarile Europei pe unde criza s-a facut simtita – firme in cautare de noi piete. In plus, la multe lucrari mici s-a revenit la utilizarea lemnului pentru cofrare”, afirma Adina Bucovici, director general al Doka Romania. Apoi, ar mai fi de mentionat consumul de ciment pentru constructiile noi, care a scazut cu 35 -40%. “In aceste conditii anticipam o contractare a pietei ce va atinge valoarea de 76 milioane de lei”, declara Iustin Capatina. In plus, dupa patru ani de vanzari masive, piata a ajuns la saturare si va mai dura o perioada pana ce sistemele se vor invechi pentru a putea fi inlocuite.

Se realizeaza lucrari mici

Cele mai cautate tipuri de cofraje au fost fie cele cu rame metalice usor de manipulat, fie cele ieftine. “Cofrajele pentru diafragme sunt cofraje cu rame metalice usoare ce pot fi manipulate cu mana. Acestea au avut o pondere mai mare ca volum de marfa tranzactionat, deoarece construc­tiile civile au continuat sa aduca peste 50% din volumul cifrei de afaceri”, spune Iustin Capatina. Dar pe o piata in scadere era de asteptat ca si cererea sa fie indreptata spre cofrajele ieftine, afirma Adina Bucovici. Au fost in primul rand cautate cofrajele ieftine. Tehnic au fost cautate cofrajele manuale, nu cele care se manipuleaza cu macaraua, atat datorita pretului, cat si datorita lucrarilor mici din piata. Explicatia: lipsa de lucrari de structuri (au fost facute mai mult anexe la cladiri gen: rezervoare, ziduri de sprijin si lucrari de finalizare si finisare) si de asemenea preturile foarte mici practicate la licitatii din cauza lipsei banilor.

Desi preturile au scazut cu pana la 20%, clientii prefera sa inchirieze

Daca piata a scazut, de asemenea au scazut si vanzarile principalilor competitori. “Pana in momentul de fata vanzarile au scazut cu 66% fata de anul trecut din punctul de vedere la valorii, iar preturile de vanzare ale cofrajelor s-au micsorat cu cel putin 20% fata de anul trecut”, spune Iustin Capatina de la Peri. Nici la Doka lucrurile nu stau mai bine, asteptandu-se ca vanzarile sa scada fata de anul trecut cu 55%. Insa in locul van­zarilor, exista posibilitatea inchirierii. “Anul acesta se prefera inchirierile: societatile de constructii nu isi mai doresc sa faca investitii in conditiile in care evolutia pietei este greu predictabila. De aici si marea scadere a veniturilor totale din 2009, caci ponderea o dau inchirierile de cofraje”, completeaza directorul general al Doka.

Reducerea cheltuielilor

Pentru scaderea vanzarilor din cauza recesiunii companiile cauta solutii, dar in principiu se rezuma la reducerea cheltuielilor. “Reducerea cheltuielilor cu tot ce presupune aceasta e prima masura pe care o ia oricine si apoi urmeaza sporirea calitatii serviciului de proiectare si consiliere acordat clientilor”, spune Iustin Capatina de la Peri. Managementul de la Doka s-a adaptat pietei din punctul de vedere al tipurilor de sisteme de cofrare cerute si au redus din preturi. “Pentru a putea acorda rabaturile ne-am optimizat si cheltuielile, in sensul in care am stopat investitiile, am redus parcul de cofraje si cheltuielile interne la minimum. De asemenea, s-a tinut cont ca si personalul sa fie astfel utilizat incat sa aiba eficienta maxima”, afirma Adina Bucovici de la Doka.

Infrastructura fara bani?

Estimarile pentru 2010 nu sunt foarte imbucuratoare. Piata cofrajelor nu va scapa de criza si asta pentru ca aceasta depinde, potrivit reprezentantului Doka, de finantari. “Lucrari exista (in special de infrastructura), dar finantarile lipsesc in acest moment. De asemenea, pentru investitiile private finantarile bancilor sunt foarte importante si practic aproape stopate in acest moment”, mentioneaza Adina Bucovici.

Aceasta situatie pare ca va continua, singura posibilitate pentru o dezvoltare economica si investitii straine in mai multe domenii constituind-o continuarea autostrazii din Ungaria prin Cenad-Timisoara-Arad-Deva-Sibiu-Bra­sov. “Fondurile europene au existat de prin anii ’90 pentru aceas­ta autostrada, insa noi construim alte variante cu bani de la stat, caci la banii europeni rigoarea este mult mai mare decat la cei ai statului”, spune directorul tehnic al Peri, Iustin Capatina. Iar banii de la stat s-au imputinat.


Link : http://www.constructiv.ro/content/infrastructura-ar-putea-salva-piata-cofrajelor-dar-nu-o-face